Briefje voor de buren i.v.m. feestje

Houdt u een feestje thuis dan is het handig om uw buren hierover te informeren middels een briefje of een emailbericht. Hierbij een aantal voorbeelden van een briefje voor de buren, zodat ze op de hoogte worden gesteld van eventuele overlast door geluid, parkeren etc.

1. Voorbeeld briefje trouwfeestje:

Beste buren,
Op [datum] houden we een klein feestje ter gelegenheid van ons trouwen. We willen jullie graag op de hoogte stellen, zodat jullie niet verrast worden door eventuele geluidsoverlast of verkeersdrukte. We zullen proberen de overlast tot een minimum te beperken en onze gasten aanmoedigen om hun auto’s elders te parkeren. We hopen dat dit geen problemen voor jullie zal veroorzaken, maar als er iets is waarover jullie zich zorgen maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

2. Voorbeeld briefje tuinfeest:

Beste buren,
We willen jullie graag laten weten dat we op [datum] een tuinfeestje zullen houden ter gelegenheid van [gelegenheid]. We begrijpen dat dit mogelijk enige overlast kan veroorzaken, met name vanwege het geluid later op de avond. We willen graag bij voorbaat onze excuses aanbieden voor eventuele ongemakken en zullen ons best doen om de overlast tot een minimum te beperken. Als er iets is waarmee we kunnen helpen om de overlast te verminderen, laat het ons dan gerust weten. We zullen ervoor zorgen dat het feestje na […] uur stopt en hopen dat jullie er begrip voor hebben.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

3. Voorbeeld briefje housewarming:

Beste buurtgenoten,
Graag willen we jullie op de hoogte stellen van ons aankomende housewarming feest op [datum]. Er komen zo’n 100 personen dus willen we jullie laten weten dat we ons best zullen doen om de overlast van geluid en verkeer tot een minimum te beperken. We zullen de muziek niet te hard zetten en onze gasten aanmoedigen om elders te parkeren. Mocht er onverhoopt toch overlast ontstaan, laat het ons dan gerust weten. We willen graag dat iedereen plezier heeft zonder overlast te veroorzaken en hopen dat jullie begrip hebben voor ons feestje.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

4. Voorbeeld briefje themafeest:

Beste buren,
Op [datum] organiseren wij een hawaii themafeest thuis. We hopen dat jullie er begrip voor hebben dat dit enige overlast kan veroorzaken. We willen jullie echter verzekeren dat we ons uiterste best zullen doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken en ervoor zorgen dat er niet al te veel fietsen en auto’s in de straat geparkeerd worden. Mocht er toch overlast ontstaan, laat het ons dan gerust weten, dan zullen we er alles aan doen om het probleem op te lossen.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

5. Voorbeeld briefje kinderfeest:

Hoi [Naam],
Graag willen we je op de hoogte stellen van het kinderfeestje dat wij op [datum] zullen geven. Het begint om 11.00 en eindigt om 16.00. We zullen proberen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Ook zullen we de kinderen en hun ouders vragen om elders de fietsen en auto’s te parkeren om te voorkomen dat je er last van krijgt. Mocht er toch sprake zijn van overlast, laat het ons dan alsjeblieft weten, dan zullen we dit zo snel mogelijk proberen op te lossen.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

6. Voorbeeld briefje filmavond:

Beste buren,
Op [datum] organiseer ik een filmavond met vrienden. Het kan daarbij laat worden, maar we stoppen in ieder geval uiterlijk om […] uur. Daarom wil ik jullie graag op de hoogte stellen om te voorkomen dat jullie onaangenaam verrast worden door eventuele overlast. Ik zal mijn best doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Als er onverhoopt toch overlast ontstaat, laat het me dan gerust weten. Ik zal mijn best doen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Vriendelijke groet, [Naam en adres]

7. Voorbeeld briefje barbecue:

Beste buren,
Op [datum] organiseren wij een BBQ-feestje in onze tuin. We willen jullie erop wijzen dat er wat meer mensen dan normaal aanwezig zullen zijn en dat er daarom wat meer rumoer zal zijn. We zullen ons best doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken en ervoor zorgen dat er geen auto’s voor jullie deur geparkeerd worden. Als er toch overlast ontstaat, laat het ons dan gerust weten en dan zullen we er alles aan doen om het probleem op te lossen.
Met vriendelijke groet,
[Naam en adres]

8. Voorbeeld briefje verjaardag:

Beste buren,
Op [datum] organiseren wij een verjaardagsfeestje voor [naam kind] in onze tuin. We willen jullie erop wijzen dat er een aantal kinderen aanwezig zullen zijn en dat er daarom wat meer lawaai kan zijn dan normaal. We zullen ons best doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Als er toch overlast ontstaat, laat het ons dan gerust weten en dan zullen we er alles aan doen om het probleem op te lossen.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

9. Voorbeeld briefje jubileum:

Op [datum] vieren wij ons huwelijksjubileum. We organiseren een feest in onze tuin en we willen jullie daar graag over informeren om te voorkomen dat jullie onaangenaam verrast worden door eventuele overlast. We zullen ons best doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken, en we stoppen uiterlijk om 00.30 uur. Als er onverhoopt toch overlast ontstaat, laat het ons dan gerust weten en dan zullen we ons uiterste best doen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Met vriendelijke groet, [Naam en adres]

10. Voorbeeld briefje buurtfeest:

Beste buren,
Op [datum] organiseren wij een buurtfeest in onze tuin en we willen jullie graag uitnodigen om ook te komen! Het wordt een middag/avond vol hapjes, drankjes en gezelligheid en we gaan door tot een uur of […]. Komen jullie niet dan zullen we in ieder geval ons best doen om de overlast tot een minimum te beperken. We hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen! Als er nog vragen zijn neem dan gerust contact met ons op.
Met vriendelijke groet,
[Naam en adres]

Houd uw buren te vriend!

Het is belangrijk om een goede relatie met de buren te onderhouden, vooral als u van plan bent om een feestje te geven. Het is altijd netjes om de buren op de hoogte te stellen van het feest en om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Hieronder volgt een samenvatting van feestjes die geluids-, parkeer- of andere overlast kunnen veroorzaken:

Soort feestVoorbeelden
VerjaardagsfeestVerjaardag thuis of in de tuin van jezelf of een gezinslid
HuwelijksfeestTrouwfeest van jezelf of een gezinslid
TuinfeestBBQ of tuinfeest met veel gasten
HousewarmingFeestje om je nieuwe huis in te wijden
ThemafeestFeestje met kostuums of verkleedpartij en muziek
KinderfeestFeestje voor kinderen in de tuin of in huis
Feest met vuurwerkOud en Nieuw, jubileum etc.
KaraokefeestFeest met karaoke-muziek en zang
FilmavondGezamenlijke filmavond met vrienden

Wat zet je in het briefje of emailbericht naar de buren?

Als u een briefje of e-mail stuurt naar de buren om hen te informeren over een feest hou dan rekening met deze tips:

 1. Begin de e-mail met een beleefde groet, zoals “Beste buren” of “Hallo buurtgenoten”.
 2. Geef de datum, en als het kan de begin- en eindtijd van het feest door, en de reden ervoor op.
 3. Laat de buren weten dat u begrijpt dat het feest mogelijk enige overlast kan veroorzaken.
 4. Laat weten of het feestje overdag of in de avonduren plaatsvindt, en stel ze gerust dat er op bepaalde uren of na het feest geen sprake zal zijn van overlast.
 5. Stel de buren gerust dat u alles zult doen om de overlast tot een minimum te beperken.
 6. Geef aan hoe u de overlast zult beperken. Dit kan bijvoorbeeld door te zeggen dat u de muziek niet te hard zult zetten, dat u uw gasten zult aanmoedigen om hun auto’s en fietsen elders te parkeren, etc.
 7. Vertel de buren dat ze u kunnen bereiken als er sprake is van overlast, en beloof dat u het probleem zo snel mogelijk zult oplossen.
 8. Nodig uw buren indien mogelijk uit om mee te feesten.
 9. Bedankt ze voor hun begrip en medewerking.
 10. Sluit de e-mail af met een vriendelijke groet en uw naam en adres.

Een goede relatie met uw buren is erg belangrijk. Hou daar vooral rekening mee als u van plan bent om regelmatig feestjes te geven. Met het sturen van een vriendelijke e-mail of een briefje naar uw buren brengt u ze op de hoogte van je plannen en voorkomt u mogelijke problemen of ruzies.

Tip!

Hapjes aan huis catering

5

Ga voor gemak en bestel online via een cateraar bij u in de buurt.

Voordelen
 • Snelle levering
 • Goedkoop
 • Vanuit je luie stoel bestellen

Gerelateerd aan dit bericht: