Dresscode ideeën voor je thema feest: hoe gaan we gekleed?

Een feest geven vereist zorgvuldig plannen en nadenken, vooral als het gaat om de dresscode. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de locatie, het thema en het publiek van uw feest voordat u beslist welk type dresscode er bij past.

Een klein feestje met een paar gasten of een groots gala met meer dan 100 personen organiseren? Een bepaalde dresscode helpt om er een onvergetelijk feest van te maken. In dit artikel geef ik u een aantal ideeën en tips voor de perfecte dresscode voor uw volgende feest.

Dresscode tips

1. Houd bij het bepalen van een dresscode rekening met het thema en de gelegenheid van het feest. Als het een formeel feest is kan een zwarte stropdas of een cocktailjurk geschikt zijn, terwijl voor informele feestjes een meer casual kledingstijl leuk kan zijn zoals zakelijke casual of zelfs een spijkerbroek en een mooi overhemd.

2. Een andere optie voor een dresscode is om deze te baseren op kleuren. U kunt uw gasten bijvoorbeeld vragen om helemaal in het wit te komen of om er een zwart-wit feest van te maken. Dit zorgt voor een samenhangende look, ook altijd leuk voor de foto’s.

3. Ook leuk: een verkleed-party met specifieke thema’s zoals ‘maffia’, ‘superhelden’ of ‘beroemde filmpersonages’.

Hier de belangrijkste dresscode ideeën:

FeesttypeDresscode-ideeën
BruiloftBlack tie, cocktail, semi-formeel of bohemian
VerjaardagsfeestCasual, thema, cocktail of black and white
GalaBlack tie, white tie, cocktail of glamour
BedrijfsfeestBusiness casual, semi-formeel, themafeest of gewoon feestelijk
HalloweenfeestEnge kostuums, horror-thema
KerstfeestFeestelijk, kerstthema of foute kersttruien
NieuwjaarsfeestFeestelijk, black tie, cocktail en glitter en glamour
ValentijnsfeestKleurthema rood en/of roze, liefdesthema of casual chic
ThemafeestAfhankelijk van thema, bijv. jaren ’80 en/of disco
StrandfeestCasual, beachwear of tropisch
De verschillende dresscodes kunnen vaak ook prima gecombineerd worden, dat maakt het extra spannend en lekker gek. Wat dacht je van een Halloween themafeest met enge kostuums in een ruimte met horror- en disco-accessoires en jaren 80 discomuziek?

Dresscode bepalen bij het soort feest

Een dresscode kan bepalend zijn voor de toon en de sfeer van het feest. Een formeel of black-tie-evenement vereist bijvoorbeeld dat gasten hun mooiste kleding dragen, meestal bestaande uit smokings en avondjurken. Als je een informele barbecue in de achtertuin of een zwembad (beach party) feest geeft, dan is zomers casual zoals zomerjurken, korte broeken en sandalen geschikt.

Daarnaast bieden themafeesten de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan met kledingvoorschriften. Als je bijvoorbeeld een avondfeest met een jaren 20-thema organiseert, moedig gasten dan aan om zich te kleden in jurken in flapper-stijl of pakken met gleufhoed.

Casual kleding

Gewoon casual als dresscode kan zeker ook een prima keuze zijn. Dresscode casual betekend niet slordig of onverzorgd. Gasten kunnen er nog steeds goed uitzien met kleding die ze al in de kast hebben hangen..

Organiseert u het feest in de zomer dan is voor dames een luchtige, zomerse jurk in combinatie met sandalen of platte schoenen erg leuk en tegelijkertijd netjes. Voor heren zijn jeans of chino’s met een met (eventueel button-down) overhemd en sneakers altijd een veilige keuze.

Kies bij twijfel voor neutrale kleuren zoals zwart, wit of marineblauw en voeg kleuraccenten toe via accessoires. Hoewel de dresscode casual is, is het nog steeds belangrijk dat uw gasten gepast gekleed komen.

Themafeest dresscodes

Een vaak gebruikt thema is een op “tien jaar” geïnspireerd feest. Laat uw gasten zich verkleden in een stijl uit de jaren 1920, 1950 of een ander decennium. Overleg de precieze dresscode met uw gasten zodat niemand zich ongemakkelijk voelt.

Een andere optie is om een feest met een kleurenthema te houden waarbij iedereen tinten van een specifieke kleur moet dragen.

Het thema “dier” als dresscode is ook een leuke en zorgt altijd voor lachende gezichten. Vooral leuk als er kinderen bij zullen zijn die van dieren houden en mee willen doen aan het feest. Als geen van deze thema’s u aanspreekt, is er natuurlijk altijd het klassieke black-tie-evenement waar iedereen gekleed komt in formele kleding.

Accessoires & Haarstijlen

De juiste accessoires en haarstijl kunnen bij dresscodes het verschil maken. Voor een meer formele dresscode kunnen opvallende sieraden zoals kroonluchteroorringen of een gedurfde halsketting glamour toevoegen aan de look. Een strak elegant opsteekkapsel of volumineuze krullen kunnen deze accessoires aanvullen.

Gaat u voor een meer casual dresscode zoals smart casual of business casual kies dan voor eenvoudige accessoires zoals oorknopjes, kettinkjes en armbandjes. Kapsels kunnen hierbij ook meer “relaxt” (maar netjes) zijn. Vergeet echter niet dat uw gasten er met een casual dresscode altijd goed verzorgd uit moeten zien.

Dresscodes voor formele evenementen

Formele evenementen zijn doorgaans strenger als het gaat om de dresscode en gasten worden geacht zich aan bepaalde richtlijnen te houden. Voor een black tie thema moeten mannen smokings of formele pakken dragen, terwijl vrouwen moeten kiezen voor elegante jurken of cocktailjurken. De kleuren voor dit type feest is meestal zwart, wit of andere donkere tinten.

Als u een semi-formeel evenement organiseert dan is de dresscode iets minder streng. Mannen kunnen een pak en stropdas dragen in plaats van een smoking, terwijl vrouwen kunnen kiezen voor kortere jurken in lichtere tinten. Ook met een semi-formele dresscode moeten uw gasten er nog steeds naar moeten streven om er elegant en verzorgd uit te zien.

Dresscode: kleuren

Het kiezen van een specifiek kleurenthema kan helpen de sfeer van het feest te bepalen en uw gasten een duidelijke richting te geven over wat ze moeten dragen. Als u bijvoorbeeld een rood-zwart kleurenschema kiest dan kunt u uw gasten vragen om formele kleding zoals cocktailjurken of pakken te dragen.

Een andere optie is om een thema te gebruiken als inspiratie voor een kleuren dresscode. Als u bijvoorbeeld een strandfeest geeft, kunnen blauwe en groene tinten geschikt zijn. Als u een feest met een vakantiethema organiseert kunnen rode en groene kleuren zorgen voor een feestelijke kledingkeuze.

U kunt voorgestelde kleuren opnemen in de uitnodiging of een moodboard maken op sociale mediaplatforms zoals Pinterest of Instagram om aanwezigen wat inspiratie te geven.

Het perfecte feest met de juiste dresscode

Een dresscode kan sfeerbepalend zijn en zorgen voor een onvergetelijk feest. De manier waarop mensen zich kleden kan de toon zetten en uw gasten aanmoedigen om een praatje met elkaar te maken.

Vergeet niet de door u gekozen dresscode op de uitnodiging te vermelden, zodat gasten precies weten wat ze kunnen verwachten en zich kunnen voorbereiden.

Uiteindelijk is de juiste dresscode een dresscode die past bij het thema van uw feest en er tegelijkertijd voor zorgt dat de gasten zich op hun gemak voelen. Of het nu gaat om een themafeest of een formeel feest in een chique zaal, zorg ervoor dat iedereen weet hoe hij zich gepast moet kleden!