Hoe organiseer je een barbecue feest?

De warme zomerdagen komen er weer aan. Dé tijd om een barbecue feest te organiseren. Bij het organiseren van een tuinfeest met BBQ draait alles om lekker eten en de juiste sfeer. Hierbij mijn tips om het feest goed te laten verlopen:

Tips voor uw barbecue feest

 1. Bepaal vooraf het aantal gasten, de datum en tijd en de locatie. Zorg voor genoeg stoelen, tafels en bestek.
 2. Houd het menu eenvoudig. Gegrild vlees zoals hamburgers, kip en worstjes zijn altijd welkom. Zorg ook voor bijgerechten zoals salades en brood, en denk aan de sauzen. Mayonaise en ketchup lust iedereen wel, maar er zijn ook een aantal speciale BBQ sauzen.
 3. Zorg voor voldoende koele dranken zoals water, frisdrank of bier. Een zogenaamd “drankstation” met flessen, ijsblokjes en bekers is handig zodat uw gasten zichzelf kunnen helpen.
 4. Zorg voor muziek en eventuele decoraties. Denk hierbij aan lichtslingers of lantaarns voor verlichting, maar ook een vuurkorf of buitenhaard en stoelen met dekentjes om de gasten warm te houden op de late avond..
 5. Zorg er tot slot voor dat u het veilig houdt. Denk hierbij aan een brandblusser, zonnebrandcrème voor gasten en aangewezen chauffeurs als er alcohol wordt geschonken op het feest.

Gasten uitnodigen

Een BBQ organiseren zonder gasten is natuurlijk ondenkbaar. Vraag wat ze willen eten en drinken en of ze dieetbeperkingen hebben (vegetarisch, halal, allergieën).

Naast familie en vrienden kunt u ook uw buren of collega’s uitnodigen. Vraag uw gasten eventueel of ze iets mee willen nemen zoals drankjes of toetjes.

Vermeld bij het sturen van uitnodigingen alle details over de datum, tijd, locatie en andere informatie; is het feest kindvriendelijk? Speelt er een band? Vermeld dat dan.

Barbecue locaties

Een goeie barbecue locatie moet voldoende ruimte hebben voor gasten, het BBQ-en, sta- en zitplaatsen, een eventuele band of DJ etc. Meestal wordt de eigen tuin gebruikt, maar een BBQ feest kunt u ook organiseren op het strand, dakterras of een buitenlocatie van een feestzaal.

Komen de gasten van ver houd dan ook rekening met eventuele slaapplaatsen mochten ze willen blijven.

Boodschappenlijstje BBQ

Een geslaagde barbecue is er een met voldoende eten en drinken voor uw gasten. Daarom is het belangrijk om vooruit te plannen en een boodschappenlijst te maken en de spullen op tijd in huis te halen.

Hoeveel mensen komen er en wat willen ze eten en drinken? Als het goed is heeft u dat al gevraagd tijdens de uitnodigingen. Maak vervolgens een uitgebreide lijst met vanalles, van vlees, groenten, sauzen, kruiden, broodjes tot (alcoholische) drankjes en ijs. Noteer ook of u voldoende en goede BBQ spullen hebt zoals kooltjes, aanmaakblokjes, tangen en spatels.

Een BBQ-cateraar inschakelen is natuurlijk ook een optie!

AANRADER!

Barbecue online bestellen

5

BBQ en gourmet catering voor iedere gelegenheid!

 • Maandag t/m zondag gratis bezorging door heel Nederland
 • Regelt alles voor je barbecue en gourmet
 • Ook bezorg op feestdagen (behalve 1 januari)
 • Voor 13:00 uur besteld, de volgende dag vers in huis!
 • Op tijd en netjes geleverd
 • Alleen beoordelingen te vinden op https://www.facebook.com/bbqengourmet/
Bestel vandaag nog uw BBQ catering online!

Decoraties

Een gezellig ingerichte tuin kan het verschil maken tussen een gewone barbecue en een echt feest. Heeft u zelf al een mooie tuin, dan kunt u dat zo laten. Wilt u iets extra’s doen dan kunt u denken aan een bepaald thema. Een vaak gebruikt thema is “strand“.

Decoraties hoeven niet duur te zijn. Als u bijvoorbeeld voor het thema strand hebt gekozen, houd dan rekening met felle kleuren, strandlakens en koraal en schelpen. Gat u voor rust verwijder dan alle overbodige spullen en plaats vazen en potten met mooie bloemen en planten.

Decoratieve lichtslingers of lantaarns verlichten de boel en zorgen en tegelijkertijd voor sfeer, citronella-kaarsen houden vervelende muggen op afstand, en schaduwrijke plekken met parasols bieden bescherming tegen de zon.

BBQ feest organiseren

Eten en drinken: BBQ vlees & bijgerechten

Barbecuevlees, drinken en bijgerechten zijn de belangrijkste ingrediënten voor een BBQ feest. Varkensribbetjes, kippenvleugels, drumsticks, spiesjes en worstjes horen daar standaard bij. Maar ook karbonades, frikandellen, hamburgers, vis en aardappelen kunnen prima op de BBQ.

Als aanvulling zorgt u voor een aantal bijgerechten. Veelgebruikt bijgerechten zijn aardappelsalade, koude pastasalade, maiskolven, stokbrood en fruit.

Barbecue catering

Barbecuecatering via een professioneel bedrijf is ook een aanrader en hoeft niet duur te zijn: u kunt kiezen uit een scala aan vlees, vleeswaren, bijgerechten en sauzen om de perfecte maaltijd voor uw gasten samen te stellen.

Een cateraar kan vaak net dat beetje extra doen waar u zelf niet aan denkt. Er zijn natuurlijk klassieke barbecuegerechten zoals kippepootjes, spiesjes en ribbetjes maar ook meer unieke etenswaren zoals gerookte zalm of vegetarische spiesjes.

Met het inhuren van een cateraar voor uw barbecue-feestje heeft u meteen het opbouwen en afruimen geregeld. Genieten van het feest zonder u zorgen te hoeven maken over koken of schoonmaken! Wilt u deze zomer een leuk en lekker feest organiseren zonder gedoe, dan is een professionele BBQ-cateraar een dikke aanrader.

Reminder: geniet van het BBQ-feest!

Na alle planning en voorbereiding voor het organiseren van het feestje is het tijd om te genieten. Zorg ervoor dat u met iedereen een praatje maakt en dat u deelneemt aan de activiteiten die georganiseerd zijn of spontaan opkomen. Vergeet verder niet dat u zelf ook een gast bent op uw eigen feest.

Delegeer ook taken aan uw gasten. Vraag hen om hulp bij het BBQ-en of het opzetten van tafels en stoelen. Dit neemt niet alleen een deel van de drukte weg, maar zorgt er ook voor dat uw gasten zich meer betrokken voelen.

Nog een tip om te genieten van uw eigen barbecuefeest: geef uzelf ruim de tijd voor de voorbereiding voordat de gasten arriveren. U wilt niet stressen en rondrennen als mensen aan uw deur verschijnen of al binnen zijn!

Opgeruimd en netjes

Een BBQ kan snel chaotisch worden als u de boel niet netjes houdt. Zorg ervoor dat de alles schoon en opgeruimd is. Verwijder al het vuil of onnodige items uit de plek waar u de barbecue(‘s). tafels en stoelen wilt opstellen.

Plaats meerdere vuilnisbakken of zakken verspreid over de locatie. Werk bovendien met wegwerpborden, -bekers en -bestek (mag dat tegenwoordig nog?).

Na het feest scheidt u het afval. Vaak stellen gasten zelf al voor om mee te helpen opruimen, en zo niet stel gerust de vraag.